EĞİTİM-SANAT

37.si Düzenlenen İstanbul Film Festivali Hakkında…

Yazar  | 

İstanbul’da 37.si düzenlenen Film Festivali 6-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Her sene düzenlenen Film Festivali ile ilgili Sanatla Kalalım blog yazarı Halil Şimşek ile konuştuk.

  1. Halil Şimşek’i tanıyalım biraz.

Yeditepe Üniversitesi 3. Sınıf öğrencisiyim Bloğumu ilk olarak Şubat 2017 ‘de açtım . İlk olarak İzlediğim bağımsız film ve tiyatro oyunlarının kısaca değelendirmelerini yaptım. Daha sonra gittiğim opera , izlediğim diziler , okuduğum kitaplar hakkında yazılar yazmaya devam ettim.

  1. Neden bloğunun adı ‘Sanatla Kalalım ‘ ?

Bir insanın kültürlü olabilmesi için sanat gereklidir. İnsanlar izlemiş oldukları film , tiyatro oyunu veya dizi de kendi hayatlarına ait bir şeyler bulabilirler. Buna inanan biri olarak ve sanatın insan hayatında vazgeçilmez bir yeri olduğunu düşünerek bloğu kurdum.

 

  1. Ne kadar sıklıkla gönderi paylaşıyorsun ?

Bloğu ilk kurduğumda her gün bir yazı paylaşıyordum . Daha sonrasında gönderi sayısını biraz daha azalttım. Artık haftanın 3 ya da 4 günü düzenli olarak paylaşım yapıyorum.

 

  1. Film Festivaline ilk ne zaman gittin ?

Festivale ilk olarak 2016 yılında gittim. İlk gittiğim sene 3 filmle başladım O zamanlar festivalde hangi filmler seçilir pek bilgim yoktu . 2017 ‘de daha bilinçli bir festival izleyicisi oldum , 13 filme gittim. Bu 2018’de ise toplam 25 filme giderek kendi rekorumu kırdım.

 

  1. Festival ortamından bahseder misin ?

Sokak veya cadde olarak nitelendirilen sinema salonlarında yapıldığı için gelen kitle popüler filmlerden ziyade bağımsız filmlerle ilgilenen kişiler bundan dolayı her ne kadar istisnalar olsa da elinde patlamış mısır , fısır fısır konuşan veya cep telefonunu açıp konuşan insanlara daha az rastlarız.

 

  1. İnsanlar 2019’da film festivaline gitmek istiyor, onlara ne önerirsin ve bloğun da Film Festivaliyle alakalı yazı bulabilirler mi ?

Öncelikle festivale gitmek isteyenler Şubat ve Mart aylarından itibaren festivalin sosyal medya hesaplarını aktif olarak takip etsinler. Genelde festivalden 10 gün önce biletler satışa çıkıyor.Biletleri önceden almaları çok önemli çünkü popüler filmlerin biletleri 1 saat olmadan tükeniyor. Blogta ben, Festival Programı açıklanınca bilgi veren bir yazı paylaşıyorum . Ayrıca bu sene yazdığım ‘’ Yeni Başlayanlar İçin Film Festivali Tüyoları’’ başlıklı yazım var.

  1. Festivale katılan filmler nasıl seçiliyor ?

Festival bittikten 1 ay sonra Fransa’da gerçekleşen Cannes Film Festivali ile festivalin programı şekillenmeye başlıyor. Daha sonra Locarno , Venedik , Toronto, Berlin Film Festivali gibi etkinliklerde gösterilen ve ödül alan veya çok beğenilen filmler festivale dahil ediliyor . Bunun dışında ülkemizdeki nostaljik filmler ve az kişinin izlediği gömülü hazineler tarzı filmler festivalde kendine yer buluyor.

 

  1. Festival sence insanlara ne katıyor ?

İlk olarak hayatımızda bir daha hiç göremeyeceğimiz insanlarla aynı salonda filmin heyecanını yaşamayı sağlıyor . Bunun yanı sıra festivalden sonra hiçbir şekilde vizyona girmeyecek filmleri izleme imkanı sağlıyor . İnsan festival süresi boyunca hayatlarına kısa bir mola verip filmler arasında kaybolmasını sağlıyor.

 

  1. 3 sene boyunca izlediğin 41 film içerisinden en çok beğendiğin ve beğenmediğin film nedir ?

2017’deki ‘’Beden ve Ruh’’ filmi , normal koşullarda filmlerdeki kan ve şiddet sahneleri rahatlıkla izleyebilirken ben bu filmde bedenen oldukça etkilendiğim için en beğendiğimdir. En beğenmediğim ise Dominik Cumhuriyeti yapımı Cocote adlı bir filmdi . Festivalde ne kadar Jüri Özel Ödülü aldıysa da benim en beğenmediğim filmdi.

 

  1. Kısaca kendinle ve Film Festivali ile ilgili önerebileceğin başka başka bir şey var mı ?

Bu festivale ek olarak izleyiciler ekim ayında yapılan Filmekimi , şubat ayında yapılan !F İstanbul Film Festivali ‘ne gitmelerini öneririm . Son olarakda Sanatla Kalsınlar…

Bir önceki yazımız olan PARİS’TE ÜÇ TÜRK KADIN SANATÇININ SERGİSİ; “KESİŞEN BAKIŞLAR “ başlıklı makalemizde KESİŞEN BAKIŞLAR, La Capitale Galerie ve Sibel Kasapoğlu hakkında bilgiler verilmektedir.