KEŞİF
Demirel Müzesi Açılıyor
İslamköy’de kurulan müze 26 Ekim’de açılacak.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, 1949 yılında başladığı memurluk görevinden, cumhurbaşkanlığının sona erdiği döneme kadar geçen sürede okuduğu kitaplar, fotoğrafları ve kullandığı eşyaların sergilendiği Atabey ilçesine bağlı İslamköy Mahallesi’ndeki Demokrasi ve Kalkınma Müzesi 26 Ekim’de açılacak.
Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, yaptığı açıklamada, müzenin de içinde bulunduğu külliyenin, Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel’in başkanlığını yaptığı Demirel Vakfı tarafından yaptırıldığını söyledi.
Külliyede ilk olarak Demirel’in babaannesi Şehriban Hatun adına cami yaptırıldığını belirten Siviloğlu, ardından Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Bilgi ve Belge Merkezi’nin külliyeye kazandırıldığını, Demirel ailesinin evinin de “müze ev” olarak düzenlendiğini kaydetti.
17 bin metrekarelik alanda kurulan külliyede yer alan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin, Türkiye tarihi açısından önemli olduğunu vurgulayan Siviloğlu, müzede Demirel’in memurluğa başladığı 1949 yılından cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar sakladığı çok sayıda belge, kitap ve objenin yer aldığına işaret etti.
45 BİN KİTAP 32 BİN GAZETE VE DERGİ
Müzede çok sayıda koleksiyon olduğunu anlatan Siviloğlu, şöyle konuştu:
“Bunlardan biri kitap koleksiyonudur. Özel kitapları burada. Demirel’in 45 bin kitabı otomasyon işleminden geçirilerek araştırmacılara hazır hale getirildi. Süreli yayın koleksiyonu var. 32 bin gazete ve dergi müzede sergileniyor. Aynı zamanda Demirel’e yurt içi ve yurt dışında hediye edilen eşyalar burada.”
Siviloğlu, Müzede Türkiye tarihine ışık tutacak 126 bin fotoğraf bulunduğunu belirterek, video kasetlerin de DVD’ye aktarılarak ziyaretçiler için ulaşabilir hale getirildiğini vurguladı.
Siviloğlu, külliye içinde bulunan Müze Ev’de ise Demirel ve ailesinin 1920’li yıllardan bu yana kullandığı eşyaların olduğunu bildirdi.
Müzede, 1950 yılından bu yana Türkiye’nin nasıl geliştiğinin görüleceğini dile getiren Siviloğlu, “Bu müze, İslamköy’deki bir evde doğan birinin, cumhuriyet ve demokrasi sayesinde, başbakan ve cumhurbaşkanı olabileceğini gözler önüne sermektedir” dedi
Pazar günü açılışı yapılacak Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin bulunduğu külliyenin içinde ve dışında hazırlıklar devam ediyor.
Külliyeye çıkan yollara şerit çekilirken, Külliye içinde de temizlik çalışması gerçekleştirildi. Müzenin girişine cumhurbaşkanlığı forsu takıldığı görüldü.
Bir önceki yazımız olan HEM ORMAN HEM MÜZE: ATATÜRK ARBORETUMU başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.