İYİ YAŞAM

Gebelik sonrası beslenmeye dikkat

Yazar  | 

Son zamanların en önemli sorunlarından biri olan fazla kilolar, gebelik sonrasında da annelerin korkulu rüyası olmuş durumda . Özellikle gebelik boyunca annenin ortalama 12-15 kg alması gerektiğini biliyoruz. Sonrasında ise kolay kilo kaybı sağlayabilmek için bu dönemde alınan kiloların sağlıklı beslenilerek alınmış olması çok önemlidir . Aksi taktirde anne daha fazla kilo almakta ve aldığı basit karbonhidratlar ve çoklu doymuş yağ asitleri vücut depolarını dolduramamış olmanın yanında kalıcı kilolara da sebebiyet vermiş olacaktır.

 

 

Emziklilik döneminde zayıflama diyetlerine gidilmemesini belirtmemde fayda var. Bunun yerine diyetisyen yardımı ile kendi vücut ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapacağınız yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile hem bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamış olursunuz hem de bu süreçte keyifli kilo kayı sağlarsınız. Bu döneme bir de düzenli yürüyüş ve egzersizde eklerseniz daha sıkı bir vücuda sahip olabilirsiniz. Tabi bu dönemde önemli olan bir diğer ayrıntı da günlük sıvı tüketimidir. süt salınımı ile su tüketiminin doğru orantılı olduğunu biliyoruz. Sıvı tüketimi günlük 8-12 bardak kadar olmalı, su ile birlikte az şekerli limonata, ayran, hoşaf, komposto, papatya çayı ıhlamur gibi sıvıları da fazla olmamak kaydıyla tüketebilirsiniz. Sıvılar ile birlikte basit şeker kullanımı yerine pekmez kullanımı ile de anemiye karşı önlem almış olur. Günlük emzirme ile anne ortalama 700-800 ml süt salgılar ve buda günlük ortalama 500 kkla civarında bir enerji harcanması demektir. 6 ay boyunca harcanan bu enerji yeterli ve dengeli bir beslenme ile kilo kaybı görmemek mümkün değildir.
Yine unutmamamız gereken bir ayrıntı , emziklilik döneminde ayda 2 kg ve üzerinde kilo kaybı riskli bir durumdur. Bu süreci daha uzun bir vadeye yaymak daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Aksi taktirde anne kendi vücut depolarını harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salınmasına sebep olmaktadır. Bu süreçte enerji alımı günlük 1800-2000 kkal altına düşmemelidir. Diğer bir önemli konu ise kesinlikle alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Yine zayıflama ilacı, hapı veya çayları kesinlikle kullanılmamalıdır. vitaminler doktor kontrolünde alınmalı bilinçsiz vitamin hapları da kullanılmamalıdır. Kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kafeinin bebekte uykusuzluk, aşırı hassasiyet e sebep olabilmektedir.
Besinler yönünden incelemek gerekirse ;
Soğan , sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kurubaklagiller anne sütünün tadını değiştirdiği bilinmekte . Bu da bazı bebeklerde huzursuzluk yaratırken bazıları hiç fark etmez. Bebeğinizde ciddi bir takım huzursuzluklar gelişirse ,bunlar da sınırlandırılmalıdır.
Emziklilik döneminde günlük demir ihtiyacı 20-30 mg dır. Diyetle alınan demirin arttırılması için hem günlük gereksinim alınmalı hem de demirin biyoyararlılığı arttırılmalı.
Kalsiyum hem anne hem bebek için en önemli minerallerdendir. Süt ile birlikte günlük 250mg salgılanmaktadır. Yeterli kalsiyum alamayan annelerde osteamalasia sık görülür. Bebeğin diş ve çene kemiğinde ileriki yaşlarda hasarlar görülür. Günlük tüketeceğiniz 1 su bardağı (kalsiyum ile zenginleştirilmiş) süt ve 1 dilim (30 gr) kadar peynir ile bu ihtiyaç karşılanabilir.

Yine önemli minerallerden olan ve eksikliğinde magaloblastik görülen, hücre gelişimi ve büyümesi için gerekli olan folik asit günde 500 mcg kadar tüketilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler , yeterli süt ve süt ürünleri tüketimi ile ihyacınızı karşılamış olursunuz.
Yeterli ve kaliteli protein tüketimi de bebeğin doku gelişimi, ve anne dokuları için önemli bir diğer etkendir. Gün içerisinde tüketilen 1 adet yumurta ve 100-150 gr yağsız et veya 1 porsiyon kuru baklagil yemeği önerilmektedir. Yine hafta da 2 kez balık tüketmeli bu sayede iyot ihtiyacınızı da karşılayarak bebeğin zihin gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Yine günde tüketeceğiniz 1-2 ceviz ve soyalı besinler de sizin için önemli.

Bir önceki yazımız olan Göktürk motto açıldı başlıklı makalemizde göktürk motto ve motto bar göktürk hakkında bilgiler verilmektedir.