GÖKTÜRK'TE HAYAT
Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun – Diş Eti Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Diş Eti Dokuları
Toplumumuzda genel olarak en çok şikayet edilen ve aynı zamanda en çok rastlanan Sıkıntı diş çürükleridir. Diş çürükleri sebebiyle erken dönemde tedavi edilmeyen birçok diş kaybedilmektedir. Ancak diş kayıpları yalnızca diş çürükleri sebebiyle değil aynı zamanda diş eti hastalıkları sonucu da kaybedilmektedir.
Aslında ağız içinde diş kaybına sebep olan diş eti hastalıkları en az diş çürükleri kadar diş kaybı oluşturmaktadır.
Güldüğümüz zaman ağız içinde gözüken iki adet nokta dikkat çeker. Bunlardan bir tanesi dişler, diğeri de diş etleridir.
Diş etleri dişin görünen bölgesi olan kuron kısmını çepeçevre saran ve dişin kök kısmını saran alveol kemiği ile desteklenen pembe renk görünümlü organımızdır.
Diş Eti Hastalıkları
Diş eti iltihabının ilk belirtisi diş etindeki kanamalardır. Diş etlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Diş eti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıpları kadar zarar vericidir.
Diş etinin hastalanmasına sebep olan ilk unsur bakteri plağıdır. Bakteri plağı yemek tüketiminin hemen sonrasında dişi sarmaya başlar ve ağız içindeki milyonlarca mikroorganizma tarafından oluşturulur.
DİŞETİ HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?
Diş eti hastalığın önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mevcut diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.
Ağız ve diş sağlığı açısından bu uygulamalar ve diş hekimi kontrolü asla aksatılmamalıdır.
Daha fazla bilgi için : www.dentaluna.com/dis-eti-hastaliklari-nasil-onlenir/
Bir önceki yazımız olan TEK ŞİŞEDE ECZANE ! başlıklı makalemizde göktürk, intown ve intown dergi hakkında bilgiler verilmektedir.