GÖKTÜRK'TE HAYAT
NAZLI NAZİFOĞLU İLE MINDFULNESS ZAMANI!
ELINE SNEL METHODUYLA ÇOCUKLAR İÇİN ‘MINDFULNESS’, DİĞER BİR DEYİŞLE BİLİNÇLİ FARKINDALIK EĞİTİMLERİ VEREN NAZLI NAZİFOĞLU İLE ATÖLYE ÇALIŞMALARI ÜZERİNE KEYİFLİ BİR SOHBET GERÇEKLEŞTİRDİK…
Öncelikle sizi tanıyalım… Eğitiminiz? Bugüne kadarki kariyer yolculuğunuz hakkında bilgi verir misiniz?
St. Benoit Fransız Lisesi’nin ardından Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdim, hemen sonrasında Paris Graduate School Of Business’da MBA yaptım ve bir yandan da çalıştım. Türkiye’ye döndüğümde aile şirketimizde çalışmaya başladım ve aynı anda da psikoloji yüksek lisansı yaptım. Bu esnada, gelişim psikolojisi ve pozitif psikoloji alanına yöneldim, bu alanlarda uzmanlık eğitimleri aldım. Pozitif psikolojiye olan ilgim sayesinde Kabul ve Kararlılık Terapisi’yle (ACT) ve onun akabinde ‘mindfulness’ ile tanıştım. Öncelikle 2017 yılında Özşefkatli Bilinçli Farkındalık Eğitimi, daha sonrasında Ebeveynlikte ve Eğitimde Bilinçli Farkındalık ve sonrasında da Academy For Mindful Teaching’in Çocuklar İçin Mindfulness Eğitmenliği Programı’nı tamamladım. Şu anda da Mindfulness Institute Türkiye’de EAMBA (European Associations of Mindfulness Based Approaches) standartlarına uygun akredite bir program olan Mindfulness Temelli Stress Azaltma Eğitmenlik Programı’na devam ediyorum.
Mindfulness nedir? Siz nasıl tanıştınız?
Mindfulness Temelli Stress Azaltma Programı’nın kurucusu ve ilk uygulayıcısı Prof. Dr. Jon Kabat Zinn’dir. Kendisi ilk olarak 1979 yılında Amerika’da Massachusetts Institute of Technology Üniversitesi’nde programı hayata geçirmiştir. Jon Kabat Zinn’in tanımıyla “Bilinçli farkındalık; dikkatin bilerek ve isteyerek şimdiki ana ve yaşananların yargılamadan, oldukları gibi kabul edilmesine dayanan bir farkında olma durumudur.” Benim yolculuğum kendim için aldığım eğitimler ve bu eğitimler sonucunda yaşadığım değişimle başladı. İçinde bulunduğumuz hayat şartları ve hergün verdiğimiz mücadeleler neticesinde hayatı rutin bir yerden yaşıyoruz. Sabah evden çıkıp işe gitmek bile bir mücadele, hepimiz saatlerimizle, ajandalarımızla bütünleşmiş gibiyiz. Bazen 5 dakika geç çıksak neredeyse 40-45 dakikamıza mâl oluyor. Hayatı böyle yaşarken her şeyi otomatik pilotta deneyimlemeye başladığımı fark ettim. Zihnimiz devamlı geçmiş ve gelecekle meşgulken şu anda olanla ilgili farkındalığımız olmuyor, geçmişi düşünmek bizde zaman zaman bir saplantı haline dönüşüyor, gelecek ise kaygı uyandırıyor. Halbuki her ne oluyorsa yaklaşımımız; şu anda ne oluyor, bedenimde ne oluyor, duygumun farkında mıyım ve zihnim beni nasıl manipüle ediyor, şeklinde olduğu zaman her yaşanan durum farklılaşıyor. Bu bedende fark edilen bir ağrı da olabilir, hissettiğimiz bir üzüntü de olabilir, bir neşe hâli de olabilir. Önemli olan merakla ve farkındalıkla ne olduğuna dikkatimizi vermemiz.
NEDEN ÇOCUKLARLA MINDFULNESS?
Farkında olmayı tercih etmek, bununla yaşamak yetişkinler için tercih olabilir fakat bunu çocuğa gelişim çağında
vermek bununla gelişmesine olanak sağlar. Beden ve zihinVfarkındalığıyla yaşayabilecekleri bir ömür var önlerinde ve bu eğitimle aslında onlarda var olan bu anda kalabilme halini devam ettirmeleri, kendi bedenlerinde oluşan duyguları, zaman zaman olan karmaşayı fark etmeleri, bunların hayatın bütününde de var olduğunu anlamaları ve kalpten kalbe gidenByolu görebilmeleri sağlanıyor.
ELINE SNEL YÖNTEMİ’Nİ AÇIKLAR MISINIZ?
Bu Eğitim Hollanda merkezli Academy For Mindful Teaching’in kurucusucu, Bir Kurbağa Gibi Sakin Ve Dikkatli
kitabının yazarı Eline Snel tarafından geliştirilmiştir. MBSR (Mindfulness Temelli Stress Azaltma) eğitiminin çocuklar için uyarlamasıdır. Ben de bu eğitimin Türkiye’deki eğitmenlerinden biriyim. ‘Çocuklar için Mindfulness Eğitimi’ 8 haftalık bir program ve hafta 1 gün 1 saat sürüyor.
Yaş grupları nasıl?
5 ile 19 yaşları arasında çocuk , ergen ve gençlere uygun bir program. Yaş gruplarına göre eğitimin içeriğinde
farklılıklar oluyor. Genel olarak 5-8 yaş, 8-12 yaş, 12- 15 yaş ve 15-19 yaş aralığı şeklinde gruplanıyor. Ben
eğitimlerde daha az yaş farkını gözeterek gruplamaya özen gösteriyorum.
Bu eğitimden edinecekleri faydalar neler?
Amacımız; kendilerine ve başkalarına nazik bir tutumla yaklaşmaları, aynı zamanda, olumlu ve olumsuz his ve
düşüncelerini fark etmeleri, bunları bastırmadan ya da göz ardı etmeden anda kalabilme becerilerini devam ettirmeleri. Zaten çocuklar bu becerilerin çoğuna özleri gereği sahipler fakat yetişkinlerle etkileşim ve çevresel etmenlerle, zamanla onlar da andaki deneyimlerine dikkat vermemeye başlıyorlar, geçmiş veya gelecekle ilgili düşüncelere dalıp şu an ne oluyor farkındalığından uzaklaşıyorlar. Bu eğitimle, dikkatlerini anda tutma becerilerini geliştirerek devam ettirmelerini ve deneyimlerini otomatik pilottan çıkarak açık bir farkındalıkla fark etmelerini hedefliyoruz. Egzersizlerde beden farkındalığı, güven duymak ve bırakabilmek, hisleri hissetmek ve onlara alan açmak kendine ve başkalarına şefkat gibi farkındalığın temel öğelerine odaklanıyoruz. Kabat Zinn’in değimiyle
dalgalardan kaçamazsın ama onlarla sörf yapmayı öğrenebilirsin bilincini oluşturmayı hedefliyoruz. Eğitimin
etkileri ise; dikkat ve konsantrasyon artışı, dürtüsel davranışlarda azalma, olumsuz düşüncelerde ve endişe
halinde azalma, sakinlik, uyku kalitesinde düzelme, korku ve depresyonda azalma, kendine ve başkalarına karşı şefkat, saygı ve güven duyma, stres ve başkalarının davranışlarına karşı tepkisel davranışlarda azalma.
Yetişkinlerle ilgili neler yapıyorsunuz?
Ailelerle de ‘Ebeveynlikte Farkındalık’ atölye çalışmaları yapıyoruz. Bu atölye çalışmaları, çocuklarına bu eğitimi
alan veya almayan herkese açık. Bu çalışmayı çok önemsiyorum çünkü ebeveynleri bu sürece dahil etmek çok önemli, onların da hem kendileriyle, hem de çocuklarıyla olan ilişkileri açısından bu atölyeler çok fayda sağlıyor.
Yetişkinlerle yaptığımız çalışmalar genellikle 2 ila 2,30 saat kadar sürüyor. Amaç kendileri ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde derinleşmelerini sağlamak, beden ve duygu farkındalığı yaratmak. Aynı zamanda geçmiş ve gelecekle
çok meşgul olan zihni, şimdiki anda tutabilmek ve ebeveyn çocuk ilişkisini korurken aynı zamanda zor durumların nasıl ele alınacağı ve bu ele alma şeklimizin çocuklara nasıl rol model olduğuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu atölye
çalışmalarına ek olarak Eylül ayından itibaren yetişkinler için 8 haftalık MBSR (Mindfulness Temelli Stress Azaltma)
eğitimleri vermeye başlıyorum.
İnstagram: nazlinazifogluiemindfulness
İletişim: nazlinazifoglu@gmail.com
Bir önceki yazımız olan COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) başlıklı makalemizde biruni, COVİD ve göktürk hakkında bilgiler verilmektedir.