İYİ YAŞAM

Soğuk algınlığı ile savaşan besinler!

Yazar  | 

Serin havaların kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıklar da kapımızı çalmaya başladı

Sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için bağışıklık sistemimizi güçlendirmek büyük önem taşıyor. Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin besinlerin tüketilmesi yer alıyor.

Mevsimin değişikliğine bağlı olarak halsizlik, baş ağrısı, isteksizlik ve yorgunluk ilk belirtileri oluşturmaktadır. Grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalık da kendini göstermeye başlamaktadır. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde çok önem kazanmaktadır. Bizi enfeksiyondan koruyan ve toksik ajanlarla savaşan bağışıklık sistemimizdir. Güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ve antioksidan besinlerce zengin beslenme yer alır. Dünya Sağlık Örgütü bu dönemde vücut direncindeki azalmaya dikkat çekerek antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir. Tabi ki öncelik bu öğelerin besinlerden doğal olarak alınmasıdır.

İşte bu gıdalardan bazıları;

Balık: Somon, ton balığı ve istavrit gibi yağlı balıklar vücutta zararlı iltihabı azaltmaya yardımcı olan bileşenler yani Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Kronik iltihaplanma bağışıklık sisteminin uygun şekilde çalışmasını önlüyor ve ciddi hastalıkların yanı sıra soğukalgınlığı ve gribe yol açıyor. Omega-3 yağ asitleri ise bu iltihabı azaltıp soğuk algınlığıyla savaşıyor.

Sarımsak: Bu keskin kokulu sarımsak dişleri yemeklerinize lezzet katmaktan fazlasını yapıyor. İçerisinde çözündüğü zaman antioksidanlar üreten sülfürik bir bileşen olan “Allicin” bulunuyor. 2001 yılında “Advances in Therapy” isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, 12 hafta boyunca (Kasım-Şubat ayları arasında) sarımsak takviyesi alan insanların almayanlara göre daha az soğuk algınlığı geçirdikleri tespit edildi. Sarımsak çiğ olarak tüketildiğinde ise en büyük antioksidan kaynaklarından biridir.

Narenciye: En son yapılan araştırmalar, C vitaminin soğuk algınlığını önlemede düşünüldüğü kadar faydalı olmadığını gösterdi. Buna rağmen, hastalığın başlangıcında C vitamini almak hastalığın süresini yaklaşık 1 gün azaltıyor. Çok fazla narenciye tüketmek (portakal, greyfurt, mandalina, limon dilimleri) bu faydalı besinden fazla almanızı sağlar.

Rezene: Anason gibi rezene de doğal bir balgam söktürücüdür. Ayrıca göğüs tıkanıklığını açar ve inatçı öksürüğü yumuşatır. Rezene çiğ olarak ya da kavrulmuş şekilde tüketilebilir. Soğuk algınlığıyla savaşmak için rezene tohumlarından çay yapmalısınız. Bir fincan kaynamış suya 1,5 çay kaşığı rezene tohumu atıp 15 dakika demlendirin, süzün vesoğuk algınlığıdoğal  balla tatlandırıp için.

Yoğurt ve kefir: Bakterileri genellikle kötü bir şey olarak düşünürüz, fakat bu organizmaların bazıları sağlığınız için zorunludur. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik gıdalar yemek faydalı bakteri türlerinin yeniden doldurulması için iyi bir yoldur. Bu bakteriler sindirim sağlığını destekler ve mide rahatsızlığını önlemeye yardım eder ve en önemlisi bağışıklı sistemini güçlendirir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler daha fazla besin maddesi içerir. Soğuk algınlığı ve grip mevsimi için vücudunuzu marul, karalahana ve rokayla güçlendirebilirsiniz. Ayrıca roka gibi biraz acı yeşillikler göğsünüzdeki tıkanıklığa, öksürüğe ve burun akıntısına iyi gelir.

Yaban mersini: Bu antioksidan deposu meyve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. 2007 yılında, Cornell Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, bilim adamları vahşi yaban mersininin herhangi bir taze meyveden çok daha fazla aktif antioksidan içerdiğini tespit ettiler.

Bunlar da kış aylarında doğru kullanıldığında sağlık dağıtan ve mutfağımızda genellikle çay olarak tüketilen bitkiler ve yararları :

Papatya : Vücutta iltihabı engelliyor ve solunum yolu rahatsızlıklarında tahriş giderici olarak kullanılıyor.

Ihlamur : Özellikle çiçeği, balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Terletici ve rahatlatıcı etkisi de grip ve soğuk algınlığının tedavisine yardımcı oluyor.

Kuşburnu : Yabani gül olarak da bilinen kuşburnu, yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Vücut direncini artırıyor.

Havlıcan : Genelde kurutulmuş kök olarak satılan ve kullanılan havlıcanın en önemli özelliği, vücut ısısını artırarak, virüslerle savaşta vücuda destek olması.

Zencefil : Grip ve soğuk algınlığında mikrop öldürücü ve vücut ısısını artırıcı özellikleriyle çabuk iyileşmeyi sağlıyor.

Meyan Kökü : Balgam söktürücü etkisi için kullanılıyor. Solunum yollarındaki salgıyı seyrelterek grip ve soğuk algınlığı sırasında boğazın tahriş olmasını engelliyor.

Ebegümeci : Öksürük  yumuşatcı olarak kullanılıyor. Grip ve soğuk algınlığı semptomlarının azaltılmasına yardımcı oluyor.

Dyt. Göknel Dumanlı

Beslenme ve Diyet Uzmanı

NÜ happy mutfak

Göktürk

 

Bir önceki yazımız olan Enfes meksika tatlariyla Göktürk'de Mexico açıldı başlıklı makalemizde göktürk, intown ve meksika mutfağı göktürk hakkında bilgiler verilmektedir.