Genel

Can boğazdan gelir

Yazar  | 

Organik beslenme sağlığımız için artık bir lüks değil gereklilik haline geldi.

Uzmanlara göre, bilinçsizce ya da daha fazla ürün elde etmek için kullanılan zirai ilaçlar sebze ve meyveler tarafından depolanıyor. Oradan da sofralarımıza geliyor. Zirai ilaç kalıntılı ürünlerin tüketilmesi başta kanser olmak üzere, erken doğum, gıda zehirlenmesi gibi daha birçok ciddi hastalığın temelini oluşturuyor. Çaresi ise organik beslenmeden geçiyor.

Yazı: Deniz Kurtsan

Nedir organik dedikleri?

Organik tarım; çevre, toprak, su kaynakları, hava ve tarımsal ürünleri kirletmeden, insan ve diğer canlıların sağlığını koruyarak, tarımda sürdürülebilirliği sağlayan bir üretim yöntemidir. Organik tarımda bitkinin değil toprağın beslenmesi hedeflendiğinden “Toprak Verimliliğinin Korunması ve

Geliştirilmesi” esas amaçtır.

Organik bitkisel üretimde toprağın biyoçeşitliliğini geliştiren, toprağın organik maddesini koruyan veya artıran, toprağı sıkıştırmayan ve erozyonu engelleyen toprak işleme teknikleri kullanılır. Bu teknikler çevre kirliliğini en aza indirir. İnsanlar, kaynakları ekosistemlerin kendini yenileme kapasitesinden daha hızlı tükettiği için, organik üretim, çevreye ve diğer canlı türlerine zarar vermeyen tarımsal teknolojilerin kullanıldığı sürdürülebilir tarım şekli olarak ön plana çıkmaktadır.

Üstelik biyolojik çeşitliliğe dayanan ekolojik çiftçilik sistemlerinde; daha fazla istihdam yaratılır, daha kaliteli yiyecek ve besin üretilir, çeşitli ve farklı tüketicilerin aradığı ürün kalitesi güvence altına alınır. Ayrıca geleneksel üretim teknikleri nedeniyle ihtiyaçlar mümkün olduğunca mevcut yerel olanaklarla giderilir ve dışa bağımlılık azalır. Üretim maliyetlerinin kontrol altında tutulmasına destek olunur. Böylelikle çiftçi aile ve topluluklarının daha fazla gelir elde etmeleri sağlanarak çiftliğin özerkliği güçlendirilir.

Nerelerde organik ürünlerden yapılmış besinler yiyebiliriz?

Türkiye’de organik üretim yapılan alan 10 yılda yaklaşık yüzde 800 artmış, yetişen organik ürün sayısı 2002 yılında 150 iken, 2012 yılında 204’e yükselmiş. Ancak organik ürün kullanan restoranlar ve kafeler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sağlıklı ve güvenilir gıdayı hedefleyen şeflerin, girişimcilerin artmasını diliyoruz. Türkiye’nin farklı noktalarından, organik yemekler yiyebileceğiniz bazı kafe ve restoranlara gelince…

Ecofarm Çiftliği

Kahvaltı için önerimiz Bodrum’dan… Kadıkalesi’nde, pazar günleri çocukların kil, heykel, seramik, tarım atölyeleriyle buluştuğu, ekşi mayalı tam tahıl ekmeği, kendi sebzeleri, zeytinyağları, reçelleri, zeytin ve peynirleriyle muhteşem bir mekan. 7 dönümlük mandalina, portakal, limon, greyfurt ağaçları altında hizmet veren Ecofarm Çiftliği’nin sahibi Cem Akman eski bir yat kaptanı, yelkenci ve dalış eğitmeni. Denize ve toprağa gönül vermiş bir İzmirli.

Mayıs-Ekim: Her gün 9.00-18.00; Kasım-Nisan: Cumartesi, pazar 9.00-18.00 arasında açık. Kahvaltı 25 TL, 0-6 yaş ücretsiz, 7-12 yaş yarı fiyat.

Adres: Gümüşlük Cad. No: 111 Turgutreis-Bodrum

Telefon: 05362294674

Bodrum’daki diğer önerilerimiz; Ortakent Erenler Sofrası, Gümüşlük Limon Lokantası, Cıngıloğlu Gurme Şarküteri Cafe ile Göltürkbükü Maça Kızı Oteli.

Plus Kitchen

Mecidiyeköy’deki Trump Towers’da yer alan, yerel ve mevsiminde sebzeler, sağlıklı, ilham verici tatlar sunan, füzyon lezzetlerle hazırlanan meze çeşitlerinin yanı sıra taze ve şeker kullanmadan hazırlanan içecekleriyle tanınan bu şirin restoranın sahibi Hasan Toksoy’un menüsünden seçtiğimiz çilekli limonata 9,50 TL, köz patlıcan çorbası 7,50 TL, dil peynirli domatesli tost 7,50 TL, kinoa tabule 9,50 TL. Yediğinizin her şeyin üzerinde kalori ve besin değerlerini görebiliyorsunuz.

Her gün 10.00-22.00 arasında açık.

Adres: Trump Towers, Mecidiyeköy yolu Cad. No:12 C, Kat:1 Şişli.

Tel: 02122134173

Kantin

Nişantaşı ve Bebek’te şubeleri bulunan mekan, favorilerimizden biri… Sahibi Şemsa Denizsel alt katta hem tam tahıllı Kafkas kızılı ve Kavlıca buğdaylı, dünya standartlarındaki ekmeklerini, hem kendi imalatı birbirinden leziz ürünlerini sergiliyor. Üst katta ayrıca; kaynağından getirtilmiş yerel peynirleri (İlhan Koçulu’nun Kars Gravyeri ile Divle’nin Obruk peynirini tatmanızı öneririz), saf zeytinyağı ile hazırlanan Buğday organik pazarından seçilmiş sebzeleri, Siyez Bulguru, gezen ve hazır yem verilmeyen tavukların bin bir baharatla pişirilmiş özgün tatlarını meraklı gurmelere sunuyor. Şemsa şef aynı zamanda iyi, temiz ve adil gıdaya, sürdürülebilir tarım ve balıkçılığa sahip çıkan, Anadolu’nun geleneksel lezzetlerini gün ışığına çıkaran Slow Food Gönüllü Gıda Hareketi’nin de destekçisi. Öğle yemeği yiyecekseniz, mekana erken gitmenizi öneririz. Çünkü duvardaki karatahtada listelenen günlük menüyü incelemek bile zaman alıyor. Damaklara ziyan lezzetler için mutlaka ziyaret edin.

Pazar hariç her gün: Kantin Nişantaşı lokantası 11.00-21.00, Dükkan 10.30-19.00 arasında açık.

Adres: Akkavak sokak, No: 30, 34365 Nişantaşı

Tel: 02122193114

Bebek Dükkan ise meraklılarına iki banko ile servis veriyor. Daha çok paket servisi yapıyor. Pazar hariç her gün 8.30-19.00 arasında açık. Pazartesi ise 11.00’de güne başlıyorlar.

Adres: Cevdet Paşa Cad. No. 43 C, Bebek

Tel: 05303893660

Yerel ve mevsiminde sebze kullanan, ayrıca organik ürünler de bulunduran İstanbul mekanları arasında, Beyoğlu Firuzağa’daki Balya Organik ile Karaköy’deki Lokanta Maya da yer alıyor.

Sağlıklı, muhabbetli günler dilerken, eski bir özdeyişi de hatırlatmadan geçmeyelim: Yediğin değil, yemediğin kâr!

Merak edenler için en çok talep gören altı organik yiyeceği sıralamak istedik. Bunlar; kayısı, fındık, zeytin, domates, soya fasulyesi ve biber. Buğday Derneği’nin ev sahipliğinde 13-15 Ekim 2104 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek 18. Dünya Organik Kongresi’nde, Türkiye’de sertifikalı organik tarım yapan üreticilerin sergilerine göz atmanızı, bu kaçırılmaz fırsatı ajandanıza kaydetmenizi öneririz.