Health & Fitness

Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun – Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır?

Yazar  | 

Diş fırçalama, insanların sağlıklı dişlere sahip olmasında oldukça önemlidir. Diş sağlığını korumada en etkili yöntem, dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanmasıdır. Diş fırçalama süresi en az 2 dakika sürmelidir. Diş fırçalanırken diş ile dişeti arasında bulunan bölge iyice ve uygun şekilde fırçalanmalıdır. Bunun yapılmasının amacı, dişlerin ve diş etlerinin üzerine yerleşmiş olan bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Bu eylemi doğru olarak yapabilmek için, sağlıklı bir diş fırçasına sahip olunması gerekir. Ağzın içinde kolay bir şekilde hareket edebilen, en arkada olan dişlere rahatlıkla ulaşabilen naylon yapıda ve orta sertlikte olan diş fırçaları bunun için uygun olur. Fırça seçiminin düzgün yapılmasından sonra, günde en az iki defa uygulama yapılmalıdır. Diş fırçasının diş eti çizgisine eğimli olarak tutulması çok önemlidir. Bu durum bozulmadan üst çenede yukarıdan aşağıya alt çene de ise aşağıdan yukarıya fırçayı ağız içine süpürme hareketi ile  dişlerin ve diş etlerinin fırçalanması sağlanmalıdır. Fırçanın bu konumu değiştirilmeden dişlerin damak tarafındaki(iç taraf) bölgelerde aynı şekilde fırçalanmalıdır. Ayrıca yemeği ezen çiğneyici yüzler de unutulmamalıdır.

Diş temizlenmesinde diş macunu ve gargaranın önemi nedir?

Dişleri fırçalamak için kullanılan diş macunları ağzın içine hoş bir koku verip, fırçalamayı daha kolay bir hale getirir. Ağız ve diş sağlığı için kullanılan gargaralar ise, bu konuda destekleyici olan bakım ürünleridir. Bu gargaraların devamlı olarak kullanımı önerilmez. Diş fırçalama tekniğiniz düzgün olmazsa, diş macunu ve gargara kullanımından çok fazla fayda beklemeniz yanlış olur. Dişlerin parlatılması için kullanılan diş tozları diş doktorunuzun önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Bu tür ürünlerin aşırı şekilde kullanılması, diş sağlığınıza yarar sağlamak yerine zarar verecektir.

Diş fırçalama tekniği nasıl olmalıdır?

  • Dişlerinizi fırçalarken önce fırçanızı dişlerinizle 45 derece açı yapacak şekilde tutmalısınız. Diş etiyle birlikte ağız boşluğuna doğru yapılan hareketle dişleri fırçalamaya başlamalısınız. Fırçalamayı sert hareketlerle değil, dişetlerinize travma oluşturmayacak şekilde masaj yapar gibi fırçalamalısınız.
  • Dişlerin iç yüzeylerini ise diş fırçasını eğik konumda tutup, diş etinden yukarıya doğru ağız boşluğuna gelecek hareketlerle fırçalamalısınız.
  • Diş fırçalamada en son dişlerin çiğneme yüzeylerini fırçanızı düz bir şekilde tutup hareket ettirerek fırçalamalısınız.
  • Her iki çeneyi ayrı ayrı fırçalamalısınız.

Diş fırçalama sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar nelerdir?

Dişlerinizi fırçalama sırasında diş etlerinizde kanama olursa, bunun nedeni bu bölgelerin temizlenememiş ve bakteri plağı ya da taşla çevrili olmasındandır. Kanama olduğu zaman diş fırçalamayı bırakmamanız gerekir. Sadece diş fırçalama sırasında daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Diş etlerindeki kanamalar belli bir süre sonunda kesilmezse, ağzınızda diş taşı oluşumları olabilir ya da doğru bir şekilde diş fırçalamayı yapamıyor olabilirsiniz. Diş fırçaları her zaman kişiye özel kullanılmalı ve 2-3 ay arayla yenisiyle değiştirilmelidir. Özellikle diş ipi ve ara yüz fırçalarının kullanılmasının ihmal edilmemesi gerekir.

Diş fırçalama sırasında yapılan hatalar nedir?

  • Diş fırçalarken yapılan en büyük yanlış sadece dişlerin fırçalanmasıdır. Diş fırçalanırken mutlaka diş etlerinin de fırçalanması sağlanmalıdır.
  • Diş fırçalama sırasında dişlerin ön yüzlerini fırçalayarak, dil ve damak bölgesinin fırçalanmaması son derece yanlıştır.
  • Dişlerde çok kısa süreyle yapılan fırçalamalar faydalı etki göstermeyecektir.
  • Diş fırçalarken yapılan en büyük hatalardan biri, diş macununun gerektiğinden fazla kullanılmasıdır. Diş macunu fırçanın üzerine nohutun yarısı kadar konulmalıdır. Bu arada 6 yaş altındaki çocuklarda diş macunu daha da az kullandırılmalı, 12 yaş üstündeki çocuklara ise diş fırçalamadan sonra, 3-4 defa ağızlarının suyla çalkalatılması sağlanmalıdır.
  • Sadece diş macunları ve gargaralardan fayda beklenmesi son derece yanlış bir tutumdur. Diş fırçalama düzgün yapılmadığı takdirde, dişlerin temizlenmesi mümkün olmayacaktır.
  • Dişlerin fırçalanması sırasında yapılan hatalardan biri 20’lik dişlerin bulunduğu bölgelerin fırçalamasının ihmal edilmesidir.
  • Ağız içinde olan çarpık yapıda dişlerin fırçalanması sırasında, fırçanın dişin konumuna uygun şekilde  hareket ettirilmesi gerekir.
  • Diş fırçalama sırasında diş etlerinde kanama olduğunda dişlerin fırçalanmasının bırakılması son derece yanlıştır. Zaten diş etlerin kanaması bu bölgelerin yeterince temizlenmediğini göstermektedir.
  • Dişler için kullanılan diş tozunun fazla kullanılması hatalı bir uygulamadır.
  • Çok uzun süre devam eden diş fırçalaması son derece zararlıdır.
  • Aşırı oranda güç kullanıp, diş etlerinde ve dişlerde aşınmaya sebep olmak, diş fırçalama sırasında yapılan hataların içinde yer alır.

    Not : Tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez.

DENTALUNA GROUP İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres:
Valikonağı Caddesi. No:75 Kat:7 Nişantaşı Şişli – İstanbul
Klinik: 0212 224 40 50
Gsm: 0555 996 67 31
Web: www.dentaluna.com

Bir önceki yazımız olan ACIBADEM SPOR KULÜBÜ başlıklı makalemizde ACIBADEM, ANTRENÖR ve göktürk spor hakkında bilgiler verilmektedir.