İYİ YAŞAM

Gebelik ve Çocukluk Dönemi

Yazar  | 

Dyt.Meryem TAŞDEMİR

BİR TOPLUMUN GELECEĞİ SAĞLIKLI BİREYLERİN VARLIĞI İLE SÜREKLİDİR. ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI OLARAK DÜNYAYA GELMESİ İÇİN ANNELERİN GEBE VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESİNLERİ OLAN GEREKSİNİMLERİ ARTAR DOLAYISI İLE YETERLİ VE DENGELİ BESLENMELERİ GEREKİR. 

Bir toplumun geleceği sağlıklı bireylerin varlığı ile süreklidir. Çocukların sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için annelerin gebe ve emziklilik döneminde besinleri olan gereksinimleri artar dolayısı ile yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekir. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi annenin kendi sağlığı kadar doğacak bebeğin sağlığı düzeyini de
yükseltir. Doğum sırasında oluşabilecek risk faktörlerini azaltır ve ileriye dönük kronik hasta riskini önleyebilir.
Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. Bu gerçek, halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği fikrini doğurmuştur.
Oysa gebelikte yetersiz beslenmenin yanı sıra dengesiz (önerilenden fazla) beslenme anne de toksemi (zehirlenme), anemi, diş çürüğü, kemik erimesine ve ödeme yol açarken, bebekler de doğum sırasında ölüm riskini arttırmaktadır.
Anne ve bebek sağlığı açısından en iyi sonuçların elde edilebilmesi için annenin gebeliğe ideal vücut ağırlığı ile
başlaması hem de gebelik sürecinde önerilerin altında veya üzerinde ağırlık artışının önlenmesi gerekmektedir.
Gebelik sürecinde yetersiz ağırlık kazanımı düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmek riskini arttırırken, önerilenden fazla ağırlık kazanımı ile ilişkili komplikasyonlar gestasyonel diyabet, hipertansiyon, erken doğum, doğumsal defektler (eksiklikler) ve yenidoğan hipoglisemidir. Bu nedenle olumsuz sonuçları önlemek için gebelik çağında olan tüm kadınlar beslenme ve fiziksel aktivitenin gebelik üzerindeki rolü varlık yönetimi konusunda danışmanlık almalıdır.
Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmiş olmaları, onların gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olması için ön koşuldur. Çocuğun kişiliği özellikle okul öncesi dönemde şekillenmekte, yetişkinlik çağındaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi bu yıllara dayanmaktadır. Yetişkinlerden farklı olarak, büyümeleri için fazladan enerji ve protein ihtiyaç duyarlar, ayrıca
günlük aktivite miktarı da erişkinlerden fazladır. Çocukların beslenmesi tüm bu farklılıklar göz önüne alınarak
düzenlenmelidir. Ancak, çocukları fazla miktarda yedirmek değil, ihtiyacı olan tüm besin ögelerini içeren farklı
yiyecekleri yedirmek önemlidir. Yani miktar kadar içerik de önemlidir.
Yapılan çalışmalara göre, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının
azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul
başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur. Bu noktada çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak büyük önem taşımaktadır. Onların bu alışkanlığı geliştirmesinde ve düzenli bir şekilde uygulanmasında anne ve babalara da önemli görevler düşüyor. Çocuğun beslenme şekli aslında ailenin beslenme alışkanlıklarının bir aynası gibi düşünülebilir.

 

 

+90 553 541 53 00
www.kontbeslenme.com
Göktürk Merkez Mah. 2.Kartal Sk.
G1 Konutları A3 Blok Daire:1
İnstagram: kontbeslenme

 

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Terapinin anne, baba veya yakın bir arkadaşla konuşmaktan farkı nedir? başlıklı makalemizde göktürk, kemerburgaz ve PINAR GEN hakkında bilgiler verilmektedir.