Genel
İşitme Cihazı Çeşitleri Nelerdir? İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?
İşitme Cihazı Çeşitleri Nelerdir? İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?
Size uygun işitme cihazını seçerken bazı kısa ilgiler hayat kurtarabilir. Özellikle de günümüz de maalesef ticari kaygılar ve bilgi eksikliğinden dolayı doğru işitme cihazı uygulaması yapılamamaktadır. İşitme cihazı kullanma konusunda endişeleriniz olabilir, ancak kulakta ki görünümünden veya gerçekten işe yarayıp yaramayacağından ziyade ilk önce işitme cihazı tiplerini gelin beraber inceleyelim.
https://www.gokturkisitme.com.tr/tr
İşitme Cihazı Çeşitleri
İşitme cihazlarının farklı tipleri vardır ve her biri belirli işitme kaybı derecelerine, işitme kaybı tipine, kulak yapısına ve yaşam tarzına bağlı olarak uygulanmaktadır. İşte, işitme cihazı tipleri şu şekildedir;
1. Görünmeyen Kulak İçi İşitime Cihazları (ITE) – (CIC)
– Bu cihazlar, kulağınızın iç kısmına sığacak şekilde özel olarak tasarlanır.
– Kulağınızda daha az dikkat çekerler, ancak pil ömrü ve kullanım kolaylığı açısından CIC cihazlarına benzer özelliklere sahiptirler.
– En küçük ve en az görünür tiptirler.
– Rüzgar gürültüsünü azaltabilirler ve daha az dikkat çekerler.
– Ancak, çok küçük piller kullandıkları için pil ömrü kısa olabilir ve kullanımı zor olabilir.
– Genellikle ekstra özellikler içermezler ve kulak kiri tıkanıklığına daha yatkındırlar.
2. Kulak Arkası İşitme Cihazı (BTE)
– Bu cihazlar, kulağınızın arkasına yerleştirilir ve bir tüp veya tel aracılığıyla kulağınıza bağlanan bir kulaklık içerir.
– Daha büyük boyutları nedeniyle daha fazla özellik ve güç sunabilirler.
– Kullanımı daha kolaydır ve pil ömrü genellikle daha uzundur.
– Kulağınızın dışında olduğu için, bazı kullanıcılar için daha rahat olabilirler.
3. Receiver İn The Canal (RIC veya RITE)
– Bu cihazlar, bir kulaklık içeren küçük bir cihazla birlikte gelir ve kulağınızın iç kısmına yerleştirilir.
– Daha doğal bir ses sunabilirler ve daha rahat bir uyum sağlayabilirler.
– Kulak arkasına yerleştirilen parça, sesin daha doğal bir şekilde iletilmesine olanak tanır.
– Kulak içindeki cihazlara kıyasla daha az kiri ve nemden etkilenirler.
Her bir işitme cihazı tipi, kulak yapısına, işitme kaybının derecesine, tipine ve kullanıcının yaşam tarzına göre farklılık göstermektedir. Bir odyolog ya da odyometrist, kişinin ihtiyaçlarına göre en uygun ve en doğru işitme cihazını bilimsel kriterlere bağlı olarak uygular.
İşitme Cihazlarının Çalışma Prensibi
İşitme cihazları normal işitmenizi geri getiremez. Ancak işitme güçlüğü çektiğiniz sesleri doğru frekans ve şiddette yükselterek işitmenizi daha konforlu hale getirebilir.
Tüm işitme cihazlarının temel görevi, çevreden gelen sesleri kulağınıza doğru frekans ve şiddette iletmek ve onları daha rahat duymanızı sağlamaktır. Ayrıca bu işitme cihazlarının neredeyse hepsinde aynı temel parçalar kullanır. Bundan dolayı da en iyi işitme cihazı diye bir ibare kullanılması doğru değildir. Burada tabii ki de işitme cihazlarında kullanılan parçaların kalitesine bağlı olarak sesin doğallığı da etkilenmektedir. Ancak doğru hastaya doğru işitme cihazı uygulanmadığı sürece onun da bir faydasını göremeyebilirsiniz. İşitme cihazları dijital olmak ile beraber, pil veya şarj edilebilir işitme cihazları seçenekleri de vardır.
İşitme cihazında ki sesi alan parçaya mikrofon adı verilir. Bu mikrofon hassas olmakla beraber çevreden gelen sesleri toplar. Bir amplifikatörle donatılmış çip, gelen sesi dijital kodlara dönüştürür. Bu sesi işitme kaybınıza, dinleme ihtiyaçlarınıza ve etrafınızdaki ses seviyesine göre analiz eder ve ayarlar. Yükseltilmiş sinyaller daha sonra ses dalgalarına dönüştürülür ve özel hoparlörler aracılığıyla, kulağınıza iletilir.
Bir sonra ki yazımızda işitme cihazı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz.
Daha detaylı bilgi için diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
https://www.gokturkisitme.com.tr/tr/blog/isitme-cihazi-nedir-ve-nasil-calisir
Bir önceki yazımız olan Tinnitus (Kulak Çınlaması) Nedir? başlıklı makalemizde göktürk, Göktürk İşitme Cihazları ve işitme cihazları hakkında bilgiler verilmektedir.