İYİ YAŞAM
KIDS in the KITCHEN MOC Göktürk’de 15 Eylül Cumartesi Göktürk Ebeveynleri ile Buluşuyor !..
.
Kids in the Kitchen projesi ne zaman, nasıl hayata geçti?
Fikir önderliğini ve iş ortaklığını Sağlıklı Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli’nin yaptığı Kids in the Kitchen projesi, iş ortağı Engin Şenel’in katkılarıyla birlikte Nisan 2017’de Londra’da hayata geçti.
Bu projenin en büyük amacı, 5-11 yaş grubu çocuklarının sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışlarını değiştirmek!
Kids in the Kitchen, Londra’dan hemen 6 ay sonra, Kasım 2017’de İstanbul’da da faaliyete geçerek genç yaştaki konuklarını son derece eğlenceli geçen eğitimlerinde ağırlamaya başladı.
Projenin amacı nedir?
Kids in the Kitchen’in beslenme davranış eğitimi ne bir yemek yapma kursu ne de bir zayıflama programı.
İngiltere’de ve Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu eğitim, Taylan Kümeli’nin yıllar boyunca edindiği tecrübeye istinaden tasarlanmış olup kendisinin 30 yıllık akademik ve klinik deneyimlerinin güzel bir yansımasıdır.
Önemle altını çizmek isteriz ki Kids in the Kitchen, bu eğitimi bizzat çocuklara veriyor!
10 saatin sonunda çocuklarımızı, hayatlarının geri kalan kısmında nasıl sağlıklı besleneceklerini bilen, fiziksel ve zihinsel olarak zinde, sağlıklı beslenmenin avantajlarını gün ve gün yaşayan bireyler olarak topluma kazandırıyor.
Hepimiz çocuklarımızı, kendisine uygun en iyi okula yollamak için çırpınıyoruz, öyle değil mi? Bunun yanında hobileri olsun, spor yapsın, sanatsal yönleri de olsun diye internette derin araştırmalar içindeyken bir yandan da sağdan soldan duyduğumuz tavsiyeleri soruşturmaya ve filtrelemeye çalışıyoruz.
Pekâlâ, bunların hepsinden daha da önemli olan, çocuğunuza hayat boyu sağlık, fiziksel ve zihinsel zindelik, yüksek benlik duygusu ve kendine güven, başarı ve hayata dair her şeye pozitif bakış açısı verecek ve en önemlisi kendine yeter birer birey yapacak olan “Beslenme Davranış Değişikliği ve Sağlıklı Beslenme Eğitimi”ne çocuğunuzu kaydettirmeyi düşünmez misiniz?
Projede sağlıklı beslenme alışkanlık ve davranışlarının geliştirilmesi nasıl bir içerikle bir sağlanıyor? Eğitimler kimler tarafından veriliyor?
Eğitim, tecrübeli ve profesyonel eğitmenler tarafından Taylan Kümeli denetiminde yapılıyor. Azami 10-12 kişilik küçük gruplar şeklinde ağırlanan çocuklar 5 ayrı gün ve her gün ikişer saat olmak üzere toplam 10 saatlik eğitime katılıyor ve sağlıklı beslenmeyi eğlenerek ve deneyimleyerek öğreniyorlar. Çocuklar henüz genç yaşta oldukları için eğitimler interaktif ve eğlenceli olacak şekilde tasarlandı. Drama ve oyunlarla, taze besinlerle beş duyuya hitap ederek daha da verimli hale getirilen eğitimlerin sonucunda çocuklarda davranış değişiklikleri hemen ortaya çıkmaya başlıyor.
Sağlıklı beslenme, bu genç yaş grubundaki çocuklara öğretilebilir mi? Matematiğin öğretilmeye başlandığı, kişisel sağlık ve güvenliğin anlatıldığı, birden fazla dil konuşulmasının beklendiği bu yaş grubu, ki buna 5-6 yaş da dahil, sağlıklı beslenme eğitimi için önerilen ideal yaş grubudur. Ve tecrübeyle görülen odur ki çocuklar, bu yaşta beslenme davranışlarını sağlıklıya kaydırmayı çok rahat başarıyorlar. Kids in the Kitchen, gereken bilgi ve beceriyi çocuğunuza kazandırırken, onun beslenme konusundaki davranışını da değiştiriyor.
Amerikan, İngiliz ve Türk diyetisyenler dernekleri ile sürekli iletişim sayesinde bilimsel gelişmeler an ve an takip ediliyor. Buna paralel olarak eğitimin kapsamı periyodik olarak gözden geçiriliyor.
Çocuklukta sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak neden önemli?
Neden sağlıklı beslenmeyi çocuk yaşta öğrenmek bu kadar önemli! Neden Kids in the Kitchen eğitimlerinde çocuklarla 10 saat gibi uzun bir süre geçiriyor! Neden genç yetişkin yıllarında bu konu gündeme getirilmiyor da 5 yaş gibi erken bir dönemden itibaren bu eğitim başlıyor! Bütün bu soruların birden fazla ve her biri ayrı ayrı önem taşıyan cevapları var.
Öncelikle fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı büyüme ve gelişmeden başlamak lazım! 5 yaş dönemi, çocuklarda henüz beyin gelişiminin bile 100% tamamlanmadığı bir dönem. 5-11 yaş dönemi, gençlik dönemine göre hacimsel olarak kemiklerin daha fazla geliştiği bir dönem. Bu ve benzeri konular dikkate alındığında, 5-11 yaş grubu çocuklarındaki zihinsel ve fiziksel büyüme ve gelişim, sağlıklı beslenme ile mutlaka desteklenmelidir.
İkinci olarak bir çocuğun performans ve konsantrasyonundan bahsetmek gerek; örneğin çocuğunuzun okul performansı ve öğrenme kabiliyeti! Orta vadeli yetersiz beslenme veya kısa süreli açlığın bile okula giden çocuğunuzun öğrenme kabiliyetinin önünde büyük bir engel olduğunu biliyor musunuz? Enerjisi erken biten bir çocuğunuz var ve siz bunun sebebini anlamakta güçlük mu çekiyorsunuz! Ya da anlık veya belli bir zaman aralığı içinde çokça değişen ruh halinin sebebini bulmakta zorlanıyor musunuz? Yine çözüm olarak sağlıklı beslenmeden bahsedeceğiz. Günlük hayatin içinde çocukların fiziksel ve zihinsel performanslarını en yüksek seviyeye çıkartabilmek için onlara beslenme konusunda doğru besinlerle destek olmak gerekir.
Bir sonraki maddede sizlere korunma ve erken önlem almak konusundan bahsedeceğiz. Korunma ve erken önlem, fazla kilo ve obezite açısından olduğu gibi, ki Dünya Sağlık Örgütü’nün henüz yayınlanan araştırmasına göre Türkiye’de 6-9 yaş grubu çocuklarının 25%’i fazla kilolu veya şişman, basit hastalıklardan korunma, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve diyabet/kalp/kanser gibi metalik hastalıklardan korunma anlamına da geliyor. Çok zeki bir çocuğunuz olduğunu düşünün. Hastalık sebebiyle sık sık yataktan çıkamadığı sürece zekâsını kullanabileceği düzenli bir okul hayatı olmayacaktır. Ya da fazla kilolu veya şişman bir çocuğun benlik saygısı arkadaşlarına göre çok daha zayıf olacaktır. Sağlıklı beslenme sonucu elde edilecek olan korunma ve erken önlem alma şansı, çocuğunuzun sağlığı açısından tabiri caizse eşi bulunmaz bir hazinedir. Unutmayın ki, çocuğunuz hasta olduktan sonra onu iyileştirmek için elde olan bütün imkânları seferber ediyorsunuz. Peki bunun anahtarı size önceden uzatılsa, bu anahtarı almak için tereddüt eder miydiniz?
Projede ailelere yönelik seminerler de var. Bu seminerlerde ailelere hangi konularda bilgilendirme yapılıyor?
Genel olarak beslenme konusunda ailelerin farkındalıklarını arttırmak, çocuk beslenmesi konusunda onları bilgilendirmek ve bazı yanlış bilinenlerin gerçek doğrularını paylaşmak, çocukları bekleyen riskler konusuna dikkat çekmek, Kids in the Kitchen projesindeki eğitim akışını ebeveynlere anlatmak ve böylece onları seansların içeriği konusunda bilgilendirerek her seans sonrası çocuklar eve döndüklerinde uygun ortamı yaratmalarını sağlamak ve çocukların eğitimden aldıkları verimi arttırmak ve son olarak ebeveynlere rol model olduklarını hatırlatmak.
Ebeveynler şunu hiçbir zaman unutmamalıdır; fiziksel ve zihinsel olarak gerçekten sağlıklı bir çocuk hem akademik hem de özel hayatında çok daha başarılı olur.
Anne ve babaların beslenme konusundaki tutumları çocukları nasıl etkiliyor?
Hiç şüphesiz eğitime katılan çocukların rol modelleri olan anne ve babalarının beslenme konusundaki tutum ve davranışları da çok önemli! Ebeveynlerin çocuklarına sözle öğretmek istedikleri tutum ve davranışların, ebeveynlerin davranışlarıyla da sürekli desteklenmesi gerekir. Hatta ebeveynlerin davranışlarının, sözlerine istinaden daha fazla öğretici olduğu da bir gerçektir. Ebeveynlerin beslenme konusunda olumsuz (sağlıksız) davranış sergilemesi ve kendisini düzeltmeden çocuğunda bir düzelme beklemesi, sonu hüsranla bitecek bir hayal gibi duruyor. Örneğin deniz mahsulü yemeyen bir annenin çocuğundan balık yemesini beklemesi, sürekli tatlı tüketen bir annenin çocuğundan daha az şeker tüketmesini beklemesi veya akşam yemeğine gelmeyen bir babanın çocuğundan düzenli olarak akşam yemeği yemesini beklemesi gibi.
Ebeveynlerin sağlıksız ve dengesiz beslenmeye devam etmesi, eğitime katılan çocukların öğrendiklerinin kısa bir süre içinde yok olmasına yol açacaktır. Bu sebeple, Kids in the Kitchen eğitiminin bir parçası olarak ebeveynler için hazırlanmış olan seminere, eşlerin birlikte katılması önerilmektedir.
Eğitime bireysel veya kurumsal olarak katılmak isteyenler nasıl iletişime geçebilirler?
Siz de çocuğunuz bu değerli ve eşi olmayan eğitimi alsın istiyorsanız, ya da çocuğunuzun okulunda veya sizin işyerinizde bu eğitimi görmek istiyorsanız, aşağıdaki iletişim bilgilerinden Kids in the Kitchen’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca 2018-2019 eğitim döneminin başlaması ile birlikte Göktürk’te Hisar Akademi’de Kids in the Kitchen eğitimlerine çocuğunuzu kaydettirebilirsiniz.
Göktürk Ebeveynleri ile MOC Göktürk’ de 15.09.2018 Cumartesi 14:30 -17:30
Tel: (0 212) 291 75 15 ve 16
Email: info@superkidsinthekitchen.co.uk
Instagram: kidsinthekitchen_
Web: www.superkidsinthekitchen.com
Bir önceki yazımız olan Mono Tıp Merkezi 7/24 Hizmet Vermeye Başladı başlıklı makalemizde 7/24, acil ve diş hakkında bilgiler verilmektedir.