GÖKTÜRK'TE HAYAT

KUSURSUZ GÜLÜCÜĞÜN SIRRI: ORTODONTİK TEDAVİ

Yazar  | 

ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR? HER YAŞTA ORTODONTİK TEDAVİ GÖRÜLEBİLİR Mİ? TANI ARAÇLARI NEDİR? PEKİ YA TEDAVİ BİÇİM VE SÜREÇLERİ?

İŞTE, ORTODONTIK TEDAVİYE İLİŞKİN AKILLARDA YER EDEN SORULAR VE CEVAPLARI…

İlk ortodontik muayene ne zaman yapılır? Erken dönemdeuygulanan tedaviler nelerdir?

İlk ortodontik muayene yaklaşık 7-8 yaşlarında yapılmalıdır. Erken dönemde öncelikli amaç kötü alışkanlıkları elimine ederek ortodontik anomalilerin oluşmasını engellemektir. Parmak emme, tırnak yeme, bebeklik yutkunması devam ediyorsa bu alışkanlıklar bir an önce bırakılmalıdır. Çocukların burunlarından nefes alamaması ve ağız solunumu yapmaları üst diş kavisinde darlıkla başlayan alt çenenin geride konumlanması, asimetri gibi birçok ciddi ortodontik anomaliye neden olmaktadır. Bir kulak burun boğaz uzmanına başvurularak çocuğun burundan nefes almasını engelleyecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca erken süt dişi kayıplarına bağlı oluşabilecek yer darlıkları önlenmelidir. Erken ortodontik muayenelerde değerlendirilmesi gereken ilk durum, alt ve üst çenelerin
iskeletsel konum ve şekil bozukluklarıdır. Alt veya üst çenenin geride veya önde olması en etkili olarak büyüme ve gelişimin atılımının başladığı ortalama 8-11 yaş aralığında tedavi edilebilmektedir. Fonksiyonel apareylerle büyümesi istenen çeneye istenilen yönde kuvvet uygulanırken karşıt çenenin büyüme yönü değiştirilmektedir. Fonksiyonel tedavilerin yanı sıra erken dönemde takıp çıkarılabilen apareylerle; tek diş atlatma, alt ve üst diş arklarının genişletilmesi, dil paravanı ile dilin öne gelmesinin engellenmesi, mevcut süt dişi boşluklarının korunması gibi uygulamalar yapılabilir. Sabit ortodontik tedaviye ise bütün dişler sürdükten sonra ve çenelerin fonksiyonel anomalileri düzeltildikten sonra başlanabilir.

Ortodontik tedavi planlaması yaparken nelere dikkat edilmelidir? Nasıl bir değerlendirme yapılır? Tanı araçları nelerdir?

Ortodontik tedavi planlaması yaparken en önemli husus hastanın problemiyle birlikte isteklerini ve beklentilerini değerlendirerek doğru bir yol haritası çizmektir. Aynı zamanda hastayı incelerken amaç sadece dişlere odaklanmak değil gülümsemeyi ve yüzü bir bütün şeklinde değerlendirmek olmalıdır. Doğru tanı en az tedavi planlaması kadar önemlidir. Burda da devreye klinik muayene ile birlikte kullanılması gereken tanı araçları girmektedir. En önemli tanı araçlarından biri radyografilerdir. Panaromik radyografiler dişlerin ve komşu yapıların genel sağlığını değerlendirmek için kullanılır. Bütün dental muayenelerde incelenmedir. Lateral Sefalometrik Radyografi; dişlerin çenelere göre ve çenelerin de yüze göre konumunu belirlemek için kullanılır. Ortodontik tedavi için başvuran her hastadan alınmalıdır. Dolphin analiz programı, lateral sefalometrik radyografilerin sadece göz ile incelenmesi yerine detaylı ve milimetrik ölçümler yapılmasını sağlar. Dişlerin çenelere göre, çenelerin de yüze göre konumunu açısal ve milimetrik olarak ölçerek dişlerin ve çenelerin ideal konumlara gelmesi için gerekli hareket miktarını belirler. El Bilek Radyografisi büyüme ve gelişim dönemindeki hastalarda kalan büyüme potansiyelini tespit etmek için kullanılır. Büyüme gelişimi tamamlanmamış tüm hastalarda mutlaka incelenmelidir. Rutinde sıklıkla kullandığımız bir diğer tanı aracı ağız içi ve ağız dışı profesyonel fotoğraflardır. Tedavi süreci ve sonucunu, aynı zamanda dudakların ve yüzün değişen durumu değerlendirilir. İtero Element Ağıziçi Dijital 3D Tarama Sistemi ile hızlı ve kusursuz bir şekilde dişler ve kapanışın 3d kayıtları alınabilmekte, dijital modellemeler yapılmakta ve tedavi sonuçlarının simülasyonları daha tedaviye başlamadan görülebilmektedir.

Erişkin hastalara tedavi yaklaşımı nasıldır?

Ortodontik tedaviler her yaşta uygulanabilir. Erişkinlerde ortodontik tedavi mekanikleri ve prensipleri genel olarak erken yaşta yapılan sabit tedavi mekanikleri ile benzerlik gösterir. Ancak erişkin hastalarda öncelikli amacımız hastanın beklentilerine odaklanıp tedaviyi mümkün olduğu kadar kısa sürede başarılı bir şekilde bitirmektir. Hastanın mevcut diş ve diş boşluklarının implant, köprü gibi protetik işlemlere hazırlanması, periodontal problemli
hastalarda sağlıklı kemik ve dişeti dokusu oluşturulması, erken dönemde tedavi edilemeyen iskeletsel anomalilerin
düzeltilebilmesi için hastanın ortognatik cerrahiye hazırlanması gibi tedavi seçeneklerini içerir. Özellikle estetik kaygısı olan erişkin hastalar için şeffaf braket ve şeffaf plaklarla ortodontik tedavi seçenekleri önerilmektedir.

Kullanılan braket sistemleri nelerdir?

Geleneksel metal braketler geçmişten bugüne yaygın olarak kullanılan hızlı, etkili ve ekonomik ortodontik tedavi
materyalleridir. Yüksek kalite paslanmaz çelikten yapılır. Ayrıca metal braketlerle renkli elastik ligatürler kullanarak rengarenk bir gülümseme sağlanabilmektedir. Diş rengine yakın tonlarda üretilen seramik braketler özellikle estetik
görünüm isteyen hastalar için önerilen bir seçenektir. Günümüz teknolojisiyle üretilen seramik braketler; metal braketlerle kıyaslandığında tedavi sonuçları ve süresi açısından farklılık göstermemektedir. Sürtünmesiz ve kapaklı bir braket sistemi olan Damon sistem; özellikle çekim gerektiren sınır vakalarda çekimli tedaviye alternatif
olarak kullanılır. Damon sistemle diş kavisleri optimum kuvvetlerle genişletilebilir. Porselen ve metal braket
seçenekleri de mevcuttur.

 

INVISALIGN ŞEFFAF PLAKLAR İLE TEDAVİ SEÇENEĞİ

Invisalign şeffaf plaklar (alignerlar), kişiye özel tasarlanan, hasta tarafından takıp çıkartılabilen, dışarıdan fark edilmeyecek incelikte ve şeffaflıkla olan, estetik ortodontik tedavi seçeneklerinden biridir. Şeffaf plakların hasta tarafından istenildiğinde çıkarılabilmesi, temizliğinin ve bakımının daha kolay olması ve estetik olması en önemli tercih sebepleridir. Hastanın ağıziçi kayıtları 3D Itero element digital tarama sistemi ile alındıktan sonra tedavi planlaması yapılır, tedavi sonucu hasta ile birlikte değerlendirilir ve ortalama 5 hafta içerisinde plaklar hastaya teslim edilir. Her yaşta tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir. Invisalign tedavisinin başarılı olabilmesi için hastaların günde en az 22 saat plaklarını kullanması gerekir. Her bir plak ortalama 10 gün takılır ve randevular 6 haftalık aralıklarla verilir.

 

RANDEVU İÇİN…
0 212 418 33 33

Adres: Gökmahal Ofis Blokları Kat 3 Göktürk

http://www.gokturkortodonti.com

Bir önceki yazımız olan Koronavirüs’te Doğru Bilinen Yanlışlar! başlıklı makalemizde corona türkiye, Corona virüs ve koronavirüs hakkında bilgiler verilmektedir.