İYİ YAŞAM

Pandemi Dönemi Doğum Yapmak!

Yazar  | 

Hamile ve lohusaların Covid-19 sürecindeki ruh sağlığı

 

Pandemi sürecinin hepimizin hayatını değiştirdiği bir gerçek. Peki bu süreçte hamilelerin psikolojik durumları nedir? Hamileler nasıl başa çıkabilir bu süreçle?

COVİD-19 sürecinde lohusa danışanlarla yaptığım görüşmelerde, özellikle içinde bulundukları belirsizlik ve kontrol edememe durumunun onları boğduğu, kısıtlamalar sebebiyle doğum anında aile bireylerinin hatta eşlerinin yanlarında olmamasının çok yalnız hissettirdiği yönünde paylaşımları olmuştu. Bazıları bebeğin babasının doğum anını yaşayamamasına üzülürken, bazıları da desteğe ihtiyaç duydukları dönemde aile bireylerinin ziyarete gelmesi kısıtlamalarından yorgundu. Hepimizin bildiği üzere bizim kültürümüzde yeni doğum yapan anneye ve yeni bebeğe bakım verilmesi için yakın aile fertleri, hem doğumda hem de evde destekçidirler. Bu gelenek aslında sadece fizyolojik ihtiyaca değil yeni doğum yapanın ve bebeğin psikolojik ihtiyacına da yanıt verir. Bu dönemde böyle bir desteği alamamak, kaygıyı arttırıcı ve lohusa depresyonunu tetikleyici olabilir. Bu durum da birçok psikolojik rahatsızlığa sebep olabilir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda hamile kadınların bazı ortak cümlelerini paylaşmak isterim;

Eğer ben veya bebeğim koronavirüs kaparsak ve hasta olursak neler olur? Ya ben onu emziremezsem ve bakımını sağlayamazsam? Bebeğim hastalanırsa, tek başına kalmak zorunda mı kalacak? Bunları düşünmeden yapamıyorum..’

‘Bu pandemi işsizlik problemlerine yol açtı. Ekonomik problemlerim sürerse, bebeğim dünyaya geldiğinde ona iyi bakabilecek miyim? ‘

‘Salgın sebebiyle doktor randevumu erteledim. Ve gebelik zehirlenmesi yaşadım. Eğer doktor kontrolüne vaktinde gitseydim bunlar olmayabilirdi!’

Covid 19 sürecinde hamile kadınların almaları gereken önlemler diğerlerinden çok farklı olmasa da taşıdıkları duygusal yük biraz daha fazla gibi duruyor. Uzun süre bu belirsizliğe maruz kalmak hem hamilelerin hem de yeni doğum yapanların ruh sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Annelerin ruh sağlığının iyi olmasının gelecek nesilleri de iyi etkileyeceği tartışılmaz. Bu uzun süreli salgın maruziyetinin etkisiyle, tedavi edilmemiş depresyonlar gibi hastalıklar da anne adayını etkileyerek, fetal kalp hızından çocukluktaki davranış problemlerine ve obeziteye ve hatta ergenlik döneminde suç davranışına kadar, çocuklar üzerinde çok sayıda olumsuz etkilere neden olabilir.

Bu bilinmezlik ve kısıtlamalarla yaşamanın sonucunda daha fazla psikolojik problemlerin yaşanmaması için bazı çözümlerden bahsetmek istiyorum.

Çevrenizde varsa online hamile gruplarına katılıp merak ettiklerinizi sorabilir, duygularınızı paylaşabilir ve birbirinize duygusal destek verebilirsiniz. Eğer bulunduğunuz bölgede böyle gruplar yoksa, duygusal desteğe ihtiyacı olan hamile kadınlarla gruplar oluşturmak için siz kolları sıvayabilirsiniz.

Yurtdışı kaynaklı birçok ülkeden katılımcının olduğu online platformlara kayıt olabilirsiniz. Böylece burada yurtdışından birçok hamile katılımcıyla tanışır ortak sorunlarınızı konuşabilirsiniz.

Çerçeveyi fazla genişletmeden, covid-19 ile ilgili önlemlerinizi alarak, yakın çevrenizden yardım alabilirsiniz. Kısıtlayıcı bir ortam olsa da bunları güvenli sınırlarda yaptığınızda imkansız da değil!

Stresiniz, kaygılarınız günlük yaşamınızı olumsuz etkilemeye başlayıp, sizin işlevselliğinizi bozuyorsa profesyonel yardım almaya ihtiyacınız olabilir.

Benimle pinargen.com’dan online veya yüz yüze seans için iletişime geçebilirsiniz!

Psikolog/Terapist
Pınar Gen
05337600177

Bir önceki yazımız olan Gıda Mühendisi ve Diyetisyen Tuğba Altın Soft Göktürk’de başlıklı makalemizde diyetisyen, göktürk diyetisyen ve soft gokturk hakkında bilgiler verilmektedir.